Friday, 26 July 2013

Awas!sama-sama kita beringat

Bismillahirrahmanirrahim..


Hari ni Hari Nuzul Al-Quran.Just nak share tentang ini..

Kiamat menurut Agama Islam di tandai dgn:
- Kemunculan Imam Mahdi
- Kemunculan Dajjal
- Turunnya Nabi Isa (AS)
- Kemunculan Yakjuj dan Makjuj
- Terbitnya matahari dari Barat ke Timur
- Pintu pengampunan akan ditutup
- Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar2nya
- Kabut selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati shg mereka tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya
- Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerosakan
- Pemusnahan/runtuhnya Kabah
- Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap
- Sangkakala akan ditiup pertama kalinya membuat semua makhluk hidup merasa bimbang dan ketakutan
- Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membuat semua makhluk hidup mati dan yg ketiga yang membuat setiap makhluk hidup bangkit kembali

Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda: "Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak"
 Kita boleh kirim ribuan bbm mesra, promote, bc yang terlalu penting tapi bila kirim yang berkaitan dengan ibadah mesti berpikir 2x.
 Allah berfirman : "jika engkau lebih mengejar duniawi daripada mengejar dekat denganKu maka Aku berikan, tapi Aku akan menjauhkan kalian dari syurgaKu"
 Itulah yg dimaksud dajjal yg bermata satu:ertinya hanya mmikirkan duniawi drpda akhirat.

Kerugian meninggalkn solat:
Subuh: Cahaya wajah akan pudar.
Zuhur: Berkat pendapatan akan hilang.
Asar: Kesihatan mulai terganggu.
Maghrib: Pertolongan anak akan jauh di akhirat nanti.
Isya': Kedamaian dlm tidur sukar didapatkan.

Sebarkan dgn ikhlas. tiada paksaan dalam agama .Niatkan ibadah(sebarkan ilmu walau 1 ayat)

Nasihat Kubur: 
 1). Aku adalah tempat yg paling gelap di antara yg gelap, maka terangilah .. aku dengan TAHAJUD
 2). Aku adalah tempat yang paling sempit, maka luaskanlah aku dengan ber SILATURAHMI. ..
 3). Aku adalah tempat yang paling sepi maka ramaikanlah aku dengan perbanyak baca  AL-QUR'AN.
 4). Aku adalah tempatnya binatang2 [\Snake] yang menjijikan maka racunilah ia dengan Amal SEDEKAH,
 5). Aku yg menyepitmu hingga hancur bilamana tidak Solat, bebaskan sempitan itu dengan SOLAT
 6). Aku adalah tempat utk merendammu dg cairan yg sangat amat sakit, [\Dead] bebaskan rendaman itu dgn PUASA..
 7). Aku adalah tempat Munkar & Nakir bertanya, maka Persiapkanlah jawapanmu dengan Perbanyak mengucapkan Kalimah "LAILAHAILALLAH"

 Kirim pesanan ini semampumu dan seikhlasmu kepada sesama Muslim, sampaikanlah walau hanya pada 1 org.. Karena, saat kamu membawa Al-Qur'an, syaitan biasa2 saja. Saat kamu membukanya, syaitan mulai curiga. Saat kamu membacanya, ia gelisah. Saat kamu mmahaminya, ia kejang2. Saat kamu mengamalkan Al-Qur'an dlm kehidupan shari-hari, ia stroke. Terus n terus baca & amalkan agar syaitan stroke semuanya juga jantungnya dan mati. Ketika anda ingin menyebarkan .. ini, lagi2 syaitan pun mencegahnya. Syaitan berbisik; "SUdahlaaaaaah tak payah di SEBARKAN, tak penting pown, BUANG MASA saja, tak mungkin akan di baca "... Sekecil apapun amal ibadah, Allah SWT menghargainya puluhan kali ganda ..
 Ø Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak boleh kembali :
 1. Waktu
 2. Kata-kata
 3. Kesempatan
 Ø Ada 3 Hal yg dapat menghancurkan hidup seseorg :
 1. Kemarahan
 2. Keangkuhan
 3. Dendam
 Ø Ada 3 Hal yg tidak boleh hilang :
 1. Harapan
 2. Keikhlasan
 3. Kejujuran
 Ø Ada 3 Hal yg paling berharga :
 1. Kasih Sayang
 2. Cinta
 3. Kebaikan
 Ø Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak pernah pasti :
 1. Kekayaan
 2. Kejayaan
 3. Mimpi
 Ø Ada 3 Hal yg membentuk watak seseorg :
 1. Komitmen
 2. Ketulusan
 3. Kerja keras
 Ø Ada 3 Hal yg membuat kita sukses :
 1. Tekad
 2. Kemahuan
 3. Fokus
 Ø Ada 3 Hal yg tidak pernah kita tahu :
 1. Rezeki
 2. Umur
 3. Jodoh
 TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yg PASTI :
 1. Tua
 2. Sakit
 3. Kematian.

 Ya اللّه , sahabatku yg membaca ini adalah sahabat yg soleh, kuat, sabar, pengasih & penyayang - maka sayangilah dia serta kasihilah dia, bantulah dia meningkatkan taraf kehidupannya, murahkan rezekinya, sihatkan tubuh badannya....Amin

Sekian..terima kasih. Daa

Friday, 19 July 2013

Majlis Iftar Amal Bersama Ustaz Azhar Idrus

Bismillahirrahmanirrahim..

PENGUMUMAN..Majlis iftar/berbuka ini akan diadakan sempena Dana Masjid Tahfiz Darul Iman pada hari Ahad 21 Julai 2013 bermula jam 4.30 petang hingga 8 malam di Kompleks Belia & Kebudayaan Selangor, Seksyen 7 Shah Alam.

Bagi anda yang ingin menyertainya bolehlah menghubungi Muhammad Faris, CSR Eksekutif di talian 03-5101 3342 atau 018-278 0793.

Perkhabaran dari Kumpulan Media Karangkraf ini aku tujukan khas untuk suami dan adik ipar aku Afiq a.k.a Apih dengan pertanyaan "nak pergi ke idak?"



Sekian..terima kasih. Daa

Thursday, 18 July 2013

Balik Ayah

Bismillahirrahmanirrahim..

Ini topik pagi kami suami isteri mengenai lucunya karenah anak. Suami balik kerja lambat semalam so aku tengok Darwish duk sebut ayah..ayah bila tahu ayahnya xde kat rumah.Makanya aku pun call lah suami supaya boleh cakap ngan anak. Apa yang aku ajar cakap..Darwish akan ikut. 

Umi: helo ayah 
Darwish: helo ayah 
Umi: balik ayah 
Darwish: balik ayah 
Umi: balik cepat ayah 
Darwish: blkcptayhntahxphm 

Dia pun ikut tapi keluar bahasa dia yang kami sendiri xfaham dan tergelak. Ok sila beri simple word je dulu tau.


omey angat.hehe

Bukan itu sahaja..bila aku berbual ngan Darwish tanya da makan ke belum, da minum ke belum, da mandi ke belum..semua jawapan dia bagi "dah" walhal dia pun xtahu dah ke belum..hohaha.

Sebelum aku nak mengakhiri entri ni, ada satu tips Rasulullah bila anak menangis..(berdasarkan hadis) 'Janganlah pukul anak yang menangis itu dalam masa umur setahun kerana empat bulan pertama itu adalah tanda anak itu sedang syahadah, empat bulan kedua tanda anak itu sedang selawat dan empat bulan ketiga tanda anak itu sedang mendoakan ibu bapanya'..

Sekian..terima kasih. Daa

Friday, 12 July 2013

Salam Jumaat.Selamat berpuasa.Parenthood expo harini kat Midvalley.Balik kg.(Bukan main tajuk post kali ni da macam isi penting entri ni)

Bismillahirrahmanirrahim..

Harini Hari Jumaat pertama di bulan Ramadhan. Selamat menjalani ibadah puasa buat semua umat Islam. Fikir baik Rasa baik Buat baik Daaapat baik..kata-kata daripada seorang prof yang membuatkan aku suka nak amalkan. Sape yang suka prof ni pasti tahu sape beliau. Tetapi bukan nak ajak berteka-teki sape prof ni cuma nak kongsi pasal parenthood expo start harini sampai ahad ni.


Serius aku memang excited skit kalo tau ada expo macam ni lagi2 dekat ngan rumah. Excited nak cuci mata sebenarnya..hehe. Dalam excited2 ni pun bukan dapat pergi jugak sebabnya office hour aku xde lunch sepanjang Ramadhan so xboleh jalan2 time tu tapi boleh balik awal sejam dan masalahnya lepas habis kerja terus nak balik kg suami kat Pahang(yeay..ni lg excited juga..haha semua ko nak excited Sabar ek). Doakan kami sekeluarga tau semoga dipermudahkan urusan.

Sekian..terima kasih. Daa