Thursday, 30 August 2012

Tips tambah sihat: Shaklee

Bismillahirrahmanirrahim..

Entri ni menceritakan pengalaman aku bersama set vitamin Shaklee semasa menyusukan anak. Aku bersyukur kerana dipertemukan oleh Ayu dengan set vitamin Shaklee yang mengandungi..

Vita-lea Iron Formula: atau zat besi yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Mampu membantu pembesaran anak dengan lebih baik dan perlu ambil untuk memastikan ibu menyusu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Bergantung pada nasihat doktor. Tetapi tidak disarankan ambil dengan minum susu kerana akan mengurangkan keberkesanan penyerapan zat besi  dalam badan.

B-Complex: dikatakan anti stress menyebabkan penghasilan susu akan lebih lancar kerana ibu dalam keadaan tenang.

Vitamin C: membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susu ibu. Sekiranya ibu atau bayi mengalami demam,tingkatkan pengambilan vitamin C ke 2 biji sehari. Bagi ibu yang menghadapi puting melecet,luka atau berdarah juga insyaAllah akan mudah sembuh. Kesannya kulit akan semakin bersih, cerah dan cantik.

Alfafa: merupakan boost/percepatkan penghasilan susu dan memekatkan susu. Keberkesanan pada setiap ibu berbeza. Bagi yang tidak menyusukan anak, alfafa membantu melancarkan proses perkumuhan. Tetapi perlu seimbang dengan pengambilan air. Semakin banyak ambil alfafa, semakin banyak air perlu minum.

ESP(Energizing Soy Protein): memberikan tenaga dan menyebabkan rasa kenyang. Kesan baik kepada berat bayi ntuk mudah naik terutama 6 bulan pertama kelahiran.

Kalau nak cerita memang banyak khasiatnya. Untuk lebih terperinci silalah ke blog Ayu. Banyak yang dia telah kongsikan pahit manis penyusuan susu ibu ni.Sekian..terima kasih. Daa

No comments:

Post a Comment