Monday, 31 December 2012

Kuatkuasa Permohonan Nikah dalam talian

Bismillahirrahmanirrahim..

Pengumuman penting!Mulai 1hb Jan 2013, Jabatan Agama Islam Selangor akan menguatkuasakan Permohonan Nikah secara dalam talian..apa omputih cakap ONLINE;)..SEPENUHNYA ok di ncr.jais.gov.my. Dengarnya, kalau ada yang datang ke pejabat agama bawa borang manual makanya borang-borang tersebut akan direject..Harap maklum.


Sekian..terima kasih. Daa

Saturday, 29 December 2012

Untuk Dewasa: Penjagaan kulit alahan dan kering seperti eczema

Bismillahirrahmanirrahim..

Pasal eczema lagi tapi kali ni untuk golongan dewasa contoh surirumah yang selalu terdedah kepada bahan kimia seperti sabun basuh baju ke sabun basuh pinggan ke. Mereka pun ada yang mengalami alahan jugak terutama di tapak tangan dan jari. Cara penjagaan lebih kurang sama macam entri bayi eczema ni cuma produk yang sesuai ialah Phisiogel. 


Selain ni,ada jugak dalam bentuk cream, mandian dan sebagainya.

Untuk lebih lanjut sila klik www.physiogelrepair.com dan boleh didapati di farmasi terpilih kat Malaysia ni.

Sekian..terima kasih. Daa

Thursday, 27 December 2012

Untuk Bayi: Penjagaan kulit alahan dan kering seperti eczema

Bismillahirrahmanirrahim..

Para ibu bapa pasti tahu yang kulit bayi ni sangat sensitif terutama mudah terkena pelbagai ruam termasuklah kulit alahan dan kering seperti eczema ni. Antara simptom eczema yang boleh kita lihat ialah pada lipatan tangan,paha dan leher atau di lutut serta siku. Kulit akan menjadi kemerahan, kering dan gatal mengakibatkan si kecil kesayangan kita tu menggaru-garu kadang-kadang sampai luka berdarah. Habislah cadar ke baju ke, mesti ada kesan darah. Tak ke haru dibuatnya dan para ibu lah orang yang paling tak senang duduk melihat bayinya yang menggaru tak selesa..macam cerita P.Ramlee tu cakap KESIAN..

Kalau pergi periksa kat klinik pakar kanak-kanak, doktor akan beri krim sapu contoh krim efficort/elomet. Memang berkesan tapi dinasihatkan pakai nipis2 sebab risau  ada kesan sampingan atau mungkin sebab ada steroid kot. Selain itu, guna produk mandian dan lotion Sebamed atau lain-lain produk yang sesuai untuk kulit sensitif dan kering seperti yang aku sangat-sangat cadangkan di bawah ini.


Losyen/Krim sapuan yang melembabkan dan tak melekit.


Mandian yang bebas sabun, membersih dan melembutkan kulit.

Ia telah diuji dan terbukti bebas steroid dan selamat untuk bayi selain merawat kulit secara semulajadi, lembut, tak pedih dan cepat. Melembabkan kulit dan bayi akan selesa dengannya. Cubalah. Untuk keterangan lebih lanjut tentang khasiat, penggunaan dan lokasi jualan sila klik www.buds-eczema.com atau www.budsbaby.com.

Sekian..terima kasih Daa

Monday, 3 December 2012

Be a Maybank2u Star

Bismillahirrahmanirrahim..


A chance to win Asus Nexus 7 tablet? Yeay! Bagus kan.... How? Please join Be a Maybank2u Star Contest just click www.maybank2u.com.my for details term and condition. Simply write a blog post on how Maybank2u has served you with its product and services. Allright, siapa tak nak Asus Nexus 7 tablet free kan? 

For me, maybank2u give me more easier to shop online, to pay bill online, to book flight online even kalau nak top up pun boleh secara online. Transfer je duit. Tak payah pegang cash banyak-banyak, Ada secure word jadi kita rasa lebih selamat. Ada sms notification for the each transaction and we will know if there is unknown transaction.

Done? So don't forget to send an email with the link post yang kita published tu, full name, IC number, address and contact number to m2umarketing@maybank.com.my . Contest ends 31 Disember 2012.

or  create it in the Maybank2u Facebook App contest and be in the running to win  RM5000..wow..Hurry up dear.

p/s- must be a maybank2u user and post predominantly in the English language.


Till then. Tata

Tuesday, 27 November 2012

Let's Pray For Gaza

Bismillahirrahmanirrahim..

Aku..
Bukanlah seorang perwira..Gagah menjunjung senjata..
Namun hati rela berjuang..Walau dengan cara sendiri..
Demi cinta ini..

Ini adalah antara lirik dalam lagu Warisan, Artis: Sudirman. Seperti kita tahu kita tak mampu mengangkat senjata tetapi kita mampu menadah doa untuk Gaza. 


Sekian..terima kasih. Daa

Monday, 26 November 2012

World Bloggers & Social Media Award 2013

Bismillahirrahmanirrahim..

Berita baik untuk semua blogger. Yeay..sukalah tu sebab ada anugerah macam ni kan. Apa kata calonkan diri blog sendiri atau blog kawan-kawan atau blog kegemaran. Antara kategori yang ada..Favourite Lifestyle Blog, Favourite Business Blog, Favourite Educational Blog dan banyak lagi tau. Boleh search kat sini www.socialmediaweek.com.my atau fb Malaysia Social Media Week


Cepat sebelum terlambat..hehehe

p/s - Doa untuk Harimau Malaya bertahan dan doa untuk sejahtera Gaza. Amin

Sekian..terima kasih. Daa

Wednesday, 21 November 2012

Aku di Majalah Pa&Ma Disember 2012

Bismillahirrahmanirrahim..

Wah..ini satu peningkatan jikalau sebelum ni aku cuma suka tulis kat blog je tapi kali ini dengan beraninya aku hantar penulisan aku tu ke editor Majalah Pa&Ma. Serius lepas tu aku memang menantikan setiap keluaran majalah ni samada tersiar ke tidak cerita aku tu walaupun padahal aku dah tau mengikut pengalaman rakan karib aku sorang ni lepas 2 bulan baru keluar sebab dia dah pernah hantar kan. Dalam hati tengok jelah mana tau hantar bulan ni kemudian bulan depan dah keluar. Over pulak aku ni. Sebenarnya tak kisah pun artikel tu keluar awal ke lambat cuma risau tak keluar langsung..huhu patahlah hati.

Lagipun memang selalu baca masa pregnant dulu lagi2 saat nak tiba masa kelahiran.

Tiba-tiba  Sabtu malam yang lepas rakan karib aku ni called bagitahu dah keluar. Hah..aku belum tengok lagi..rasa nak cari malam tu gak majalah ni tapi sabar-sabar tunggu esok. Dah nama aku pun Sabar kan.LOL

Esoknya Ahad dalam perjalanan ke kenduri kawen rakan sekolah kat Alor Gajah dapat sms pulak ex-ofismate bagitahu perkara yang sama. Lagilah berkobar-kobar nak dapatkannya dengan SEGERA ok.

Last2 tak sempat cari sampailah semalam ajak ofismate cari, yes jumpa..ofismate pun beli gak..haha


m/s 32

Balik je keje suami ambil n terus tunjuk..tak menyempat sampai umah dulu dia sibuk nak baca. Tersenyum aku.LOL


Ni cover dia..bila agaknya turn Darwish ek..berangan jap..

Seperti yang diceritakan kat entri sebelum ni DISINI , team Pa&Ma turut terlibat menjalankan aktiviti seperti berikut:
Selak punya selak sampai belakang ternampak ni..eh kembar 3 ni..terus ingat Mama Kembar 3. Selalu gak baca entri pasal mereka ni. Dah besar dah anak teruna ni.hehe



Sekian..terima kasih. Daa

Saturday, 17 November 2012

30 Nov - 2 Dec 2012 4th Maternity & Children Expo

Bismillahirrahmanirrahim..

Aku memang suka tengok benda-benda comel cantik cun ceria dan segala bagai. Contoh macam ekspo ni. So,insyaAllah kalau free nak pergi luangkan masa gak untuk aktiviti di ekspo ni nanti. Untuk mama papa sekalian cuba join contest yang ada ni skali..mana tau bertuah rezki anak-anak kan.


Sekian..terima kasih. Daa

Monday, 12 November 2012

Tips yakin cantik: Elak Perut Buncit

Bismillahirrahmanirrahim..

Tips bagaimana untuk mengekal perut kempis dan tubuh kekal langsing


  • Elakkan minum air yang banyak ketika makan 
  • Jangan gosok-gosok perut selepas makan 
  • Jangan terus mandi selepas makan,mandi sekurang-kurangnya 1 jam selepas makan


Akhir sekali yang penting.. makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang

Sekian..terima kasih. Daa

Thursday, 8 November 2012

Tips seronok belajar : Peta Minda

Bismillahirrahmanirrahim..

Hai pembaca sekalian. Entry ni khas untuk mereka yang sedang belajar terutama sekarang pelajar tingkatan lima yang sedang menghadapi Peperiksaan SPM. Masih sempat nak ucap Good luck dear! dan bagi tips untuk seronok belajar dengan membuat PETA MINDA. Bagi yang dah biasa buat peta minda tu baguslah tetapi bagi yang belum tu cepat-cepat buat sebab apa, ia bukan sahaja mudah faham..malah mudah hafal dan  jimat masa. Peta minda ni ibarat kita belajar dengan gaya pembelajaran kita sendiri, hanya ada isi penting haruslah lebih mudah faham dan hafal kan.

Aku harap dengan tips yang ada ni bolehlah membantu anda atau adik-adik atau anak-anak selain berdoa dan sebagainya..All The Best

Sekian..terima kasih. Daa

Wednesday, 31 October 2012

Only in Sabah?

Bismillahirrahmanirrahim..

Aku jumpe masa makan kat Ranau.

Sekian..terima kasih. Daa

Thursday, 25 October 2012

Pasar Filipina, Kota Kinabalu

Bismillahirrahmanirrahim..


Ini adalah hari terakhir kat KK sebab flight ktorang malam. Jalan-jalan kat pasar ni nak cari ikan bilis yang boleh dikatakan murah. Macam-macam ada..mutiara,ikan masin dan kraftangan.

Boleh rambang mata nak beli tau.

Sementara tunggu yang lain cari barang masing-masing, aku dan Darwish tumpang duduk kat kedai ni. Terima kasih ya~

Bila dah naik flight, Darwish pun tido sebab dah kepenatan bermain kat airport tu.

Sekian..terima kasih. Daa.

Monday, 22 October 2012

Kundasang+Ranau, Kota Kinabalu

Bismillahirrahmanirrahim..


Tu dia Gunung Kinabalu di Kundasang..jalan ke sana macam nak pergi Cameron Highlands, Pahang rupanya. Jalan macam ular kena palu but semuanya ok. Cuaca baik punya cilok dan masih dapat tengok gunung KK tanpa terlindung awan kan. Bezanya kat Cameron Highlands ada banyak ladang teh dan tanaman strawberi tetapi di Kundasang ada banyak tanaman sayur.


Ktorang singgah di Kinabalu Park, nak masuk kena bayar RM3 seorang kalau tak silap. Sejuk, nyaman dan angin bertiup sepoi-sepoi bahasa macam tu..


Macam ni lah jalannya. 

Tengahari ktorang makan kat Ranau, ada satu restoran yang menyediakan masakan sup sedap(tapi tak tau apa nama.hehe). Sekejap je kat sana, lepas tu gerak ke Kg. Tg. Aru yang menempatkan rumah atas air. Kebetulan rumah yang ktorang pergi ni betul-betul paling hujung jeti. Sampai sana dah nak dekat matahari terbenam so view cantik sangat ktorang tengok. Sajian malam tu sungguh sedap dengan pelbagai makanan laut seperti ketam,udang dan ikan. Balik hotel terus rehat. k next entry pasal jalan-jalan di Pasar Filipina~

Sekina..terima kasih. Daa

Saturday, 20 October 2012

Inanam, Kota Kinabalu

Bismillahirrahmanirrahim..

Salam readers. Hah..terus letak gambar punya excited nak cerita.

Korang perasan tak kat belakang tulah pengantin lelakinya a.k.a Fit = rakan sepejabat suami. Kiranya ktorang ni join rombongan lelakilah. 

 Tempat ku kenangmu dalam doaku..cewah..

 We're ready for makan

 Nah..main event for our trip to Sabah.

 Sempat berjalan ke Papar selepas dipujuk Puan Fatimah singgah ke rumahnya dan makan kuih cincin yang terkenal kat Sabah.TQ sangat-sangat. 

Majlis potong kek di sebelah malam.

Next entry..Kundasang+Ranau~

Sekian..terima kasih. Daa

Wednesday, 17 October 2012

Kota Kinabalu, Sabah

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah entri kali ni nak cerita pasal trip ke Sabah yang telah digembar-gemburkan sebelum ini kan. Sebenarnya aku sangat excited sebab jakun kot first time naik flight + pergi Sabah pulak tu + ada jemputan kawen kenalan a.k.a Mia. Hai Mia..selamat berbulan madu. Pecah kaca.. pecah gelas, kalau terbaca.. update blog lekas-lekas.hehehe. Tak sabar nak tengok pengantin gojes ni. Warna tema pengantin memang warna kesukaan aku..suka sangat.

Menunggu sebelum berlepas. Duduk di barisan paling hadapan sebab nak tengok kapal terbang.haha

 Itulah flight no. ktorang

 Kapal terbang parking dekat je tu.

 Atas kebaikan seorang lelaki cina, dia bagi tukar seat supaya aku dapat duduk sebelah suami. Oh terharunya..dapat tepi tingkap pulak tu. TQ uncle~

Jauh perjalanan luas pemandangan. Cantik betul air laut kat KK ni. Nampak warna biru jernih dari atas kapal terbang. Sampai airport je kitorang bergegas ke Masjid Bandaraya Kota Kinabalu sebab majlis akad nikah pengantin berlangsung kat situ. 

Nilah Masjid Bandaraya Kota Kinabalu.

Selesai majlis akad nikah dan sesi bergambar, dijemput makan-makan kat Inanam rumah pengantin perempuan. Ok sambung cerita next entry iaitu majlis persandingan tau. Gambar nikah pengantin yang cantik tu tunggu mia update kat blog dia k.

Sekian..terima kasih. Daa

Monday, 15 October 2012

Koleksi Tudung

Bismillahirrahmanirrahim..

Dapatkannya sekarang di.....


 Gaya #1

 Gaya #2

**************************************************************


 Gaya #1

Gaya #2

p/s - Selagi stok masih ada k

Sekian..terima kasih. Daa

Friday, 12 October 2012

Tetapkanlah kepercayaanmu

Bismillahirrahmanirrahim..

Salam Jumaat dan Selamat berkerja semua..


Sekian..terima kasih. Daa

Majlis Konvokesyen yang lain daripada lain.Mode:mencuit hati.

Bismillahirrahmanirrahim..

Minggu lepas telah berlangsungnya majlis konvokesyen di Universiti Malaya. Tahniah aku ucapkan kepada kawan-kawan yang telah menamatkan kursus masing-masing. Aku tidak berkesempatan nak singgah tengok aktiviti di situ walaupun UM tu cuma sekangkang kera je dari rumah.hahaha. Takpelah..tak pergi pun tidak menjadi masalah besar pun bagi sesiapa kan. Lagipun, masa tu aku telah pergi merentas Laut China Selatan ataupun bahasa mudahnya pergi oversea la katakan. Oversea la sangat..cuma trip to Sabah je bah. Hai geng-geng Sabah..i wuz there. Ok trip tu cerita lain kali. Apa yang aku nak tunjukkan kali ni adalah video unik semasa majlis konvo ni. Difahamkan graduan Pusat Kebudayaan UM ada cara tersendiri ketika menerima ijazah mereka. Jom saksikan..


Setiap seorang graduan tu buat tarian kebudayaan..dan minit yang ke 1:50 paling mencuit hati aku k. Hah, korang yang tak nak tengok dan tak tengok lagi pastu tanye ada apa..baik korang tengok jelah..

k, ni gambar kenangan aku dengan my bestfriend masa zaman konvo ktorang. Miss u babeh.huhu

p/s- sorila ye..tulisan aku ni mula2 je skema, sampai tengah-tengah je entah ke mana..hehe

Sekian..terima kasih. Daa

Thursday, 11 October 2012

My Bestfriend

Bismillahirrahmanirrahim..

 This is MUST.

 My bestgirlfriend.

And my bestboyfriend.

Till then..thank you. Daa

Friday, 28 September 2012

Wa'alaika wa'alaihissalam= dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.

Bismillahirrahmanirrahim..

Nah sedikit perkongsian pada Hari Jumaat penuh barakah 

Situasinya begini..
97% muslim yang saya jumpa bila disebut:

"Wei, Nur kirim salam."

Akan dijawab.


"iya ke?WA'ALAIKUMUSSALAM."

Ok...

Nmpk mcm tak da masalah kan?

Tertanya2 kan apa masalahnya kan?

Ya. Memang ada masalah...
=.="

Sebenarnya,jelas di dalam hadis nabi saw,nabi mengajarkan apabila salam itu disampaikan melalui posmen(org tengah) maka jawapan yg diberi kepada kiriman salam tu bukannya, 'waalaikumussalam' tapi.....

" wa'alaika wa'alaihissalam "

Sebab apa?

Nur suruh Manal kirim salam kat Ina.

Ina jwb " wa'alaikumussalam "

Sdgkan:-

Wa'alaikumussalam= selamat sejahtera ke atas KAMU

jadi salam Nur kpd Ina tak terjawab kan?sbb Ina doakan salam tu kepada MANAL SEDANGKAN MANAL TU ORANG TENGAH..

Manakala:-

Wa'alaika wa'alaihissalam= dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.

Maka salamnya terjawab.... ^_^
Indahnya Islam...

Note: hukum memberi salam itu sunat,tapi menjawab itu wajib..jadi kalau salah jwab,bermakna masih belum jawab.


Sekian..terima kasih Daa

Thursday, 27 September 2012

Penyakit kuning atau jaundis

Bismillahirrahmanirrahim..

BAB KEIBUBAPAAN.Cewahh siap huruf besar tu..tiba-tiba tergerak hati nak cerita tajuk ni. Sebenarnya baru lepas baca majalah keibubapaan.hehehe. Tajuk entri kali ni merupakan salah satu perkara yang merungsingkan ibu bapa selepas menerima kelahiran bayi termasuklah aku. Maklumlah pengalaman pertama..di mana Darwish pernah mengalami jaundis sehingga 3 minggu pertama kelahiran! Setahu aku biasanya kena jaundis ni 2 3 hari dah baik tapi ini tidak. Berendam air mata jugak lah bila tiap2 hari kena pergi check dari ke klinik kesihatan kat pekan hinggalah ke hospital besar. Mana tidaknya, hari Sabtu Ahad klinik kesihatan kat pekan tu kan tutup.

Saat yang paling sedih tu bila dah dapat result tapi paras bilirubin dalam darah masih belum turun ke paras normal. Fuh..yang melegakan, paras bilirubin tu belum sampai ke tahap tinggi yang boleh menyebabkan bayi ditahan masuk wad untuk rawatan di bawah lampu phototheraphy. Disebabkan tiada rawatan spesifik,bermacam-macam cara aku guna. Kalau ikut pengalaman 'orang yang dah makan garam dulu' ni cubalah jemur bawah matahari(sampai gelap dibuatnya), bagi hisap anggur hijau ke, guna mandian yang beli kat kedai herba cina ke atau ikut kata jururawat adalah dengan memastikan bayi menyusu secukupnya supaya kerap buang air besar.

Mmm..betul betul betul

Apa yang aku nak tekankan di sini ialah maklumat daripada bacaan majalah ni. Jika salah seorang daripada bayi atau ibu mempunyai kumpulan darah O manakala yang seorang lagi berkumpulan darah jenis A atau B, ini boleh menyebabkan ketidakserasian antara darah mereka dan ini boleh menyebabkan paras kuning yang sangat tinggi!Ooo..yeke. So, ambil perhatian sikit ye bakal2 ibu bapa luar sana.

Sekian..terima kasih. Daa

Thursday, 20 September 2012

Make Over By Qoma

Bismillahirrahmanirrahim..
Tarikhnya 6hb dan 7hb Oktober ni. Untuk tahu lebih lanjut jom klik QOMA's Boutique. Mana tau ada perubahan terkini.

Sekian..terima kasih. Daa

Wednesday, 19 September 2012

Moslema In Style @PWTC

Bismillahirrahmanirrahim..

Khas untuk wanita sahaja..(^,^)

Sekian..terima kasih. Daa

Tuesday, 11 September 2012

Children's World Baby Fair 10-23 Sept. 2012 @Sogo,KL

Bismillahirrahmanirrahim..


Yes, geng-geng KL terutama bakal ibu sempat lagi kalau nak pergi ni. Aku baru tahu dari fb sepupu aku yang nama manjanya Sayang..thanks yayang. Maklumlah dia dah berbadan dua..tahniah ye. Aku memang tak pernah dengar  baby fair ni..apalagi nak pergi. Selalunya baby expo tahunan tu aku tahulah kan. Jadi jangan buang masa..cubalah survey mana tahu berkenan kan.k sambung lain kali.

Sekian..terima kasih. Daa

Wednesday, 5 September 2012

Cable Car, Genting Highland

Bismillahirrahmanirrahim..

Ini short trip je naik cable car ke Genting Hingland. Sebenarnya bawa mak dan abah beraya ke rumah besannya yang kat Jerantut a.k.a rumah mentuaku. Alang-alang dah pergi Pahang singgahlah naik GH lepas beraya tu. Naik kira-kira jam 3petang macam tu. Harga naik cable car sehala RM6 seorang. Jadi, kami ambil pergi balik senang tak payah nak beratur kat kaunter balik nanti.

 Darwish pertama kali naik cable car.

 Mak dan abah pun pertama kali.

Kami singgah minum petang di Marrybrown. Cuma pesan kopi panas dan suami pergi beli pisang goreng panas kat gerai Fried Banana yang terletak berhadapan je. Harga pisang goreng RM1.50 satu sebesar tapak tangan aku. Berbaloi ke tak..lu pikir la sendiri..huahaha. Tak sempat ambil gambar sebab semua sedang asyik menikmatinya PANAS-PANAS dalam suasana SEJUK..bayangkan.hehe sori over plak ek. Lagi pun semua maklum kan harga kat GH lebih sikit dari harga kedai yang sama luar kawasan GH ok.

 Suasana sederhana sejuk

 Ni kira-kira jam 7petang baru kami berangkat balik dari GH

Matahari pun dah nak terbenam.

Sampai je kat Genting Sempah, kami solat Maghrib dulu sebelum meneruskan perjalanan balik ke Kuala Limpur.

Sekian, terima kasih. Daa